Fete de masa lucrate manual

Fete de masa lucrate manual - prezentare generala

Fete de masa lucrate manual - Fetele de masa lucrate manual sunt confectionate din panza de bumbac sau inDin satele din apropierea Clujului, provin diferite tipuri de fete de masa lucrate manual de catre femeile din zona. Inceputul acestei indelitniciri a fost in anii ’30, inainte de inceputul celui de al doilea razboi mondial, luand apoi amploare in anii ’70.  Mestesugul s-a extins de la un sat la altul, ajungand ca in prezent sa fie practicat de catre majoritatea femeilor din zona rurala Cluj - Huedin, inpartea de nord-vest a Transilvaniei. Traditia de a crea fete de masa brodate manual este pastrata in familie si se trasmite de la mama la fiica; astfel daca ajungi in zona poti vedea lucrand la astfel de produse atat fete de 10 ani cat si femei de 80 de ani, pentru majoritatea dintre ele fiind singura sursa de venit a familiei.

Peste tot se produc fete de masa lucrate manual, folosindu-se panza din bumbac sau in, cusuta cu ata din bumbac, matase sau alte tipuri.

Materia prima este achizitionata de la fabricile de profil din tara, trecandu-se ulterior la prelucrarea acesteia. Pe scurt procesul cuprinde urmatorii pasi:

 • Panza este croita conform dimensiunilor dorite;
 • Se trece la cusutul fetei de masa cu acul in functie de modelul solicitat; in cazul fetelor de masa cu broderie sparta, acest proces se realizeaza manual cu foarfeca, ulterior finisandu-se prin legare cu acul.
 • Realizarea de fete de masa lucrate manual poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani, in functie de dimensiunea si modelul solicitat.
 • Se pregateste produsul finit de vanzare (curatare, calcare, etc).

Fete de masa lucrate manual - categorii de produse

In prezent se produc trei mari categorii de fete de masa lucrate manual:

 • Fete de masa lucrate manual cu broderie sparta;
 • Fete de masa lucrate manual cu broderie artistica;
 • Fete de masa lucrate manual cu ajur;

Fete de masa lucrate manual cu broderie sparta - o gama variata de modeleTotul a inceput cu producerea de fete de masa lucrate manual cu broderie sparta, produsele din aceasta categorie fiind cele care au pus bazele acestui mestesug. In cazul acestora se foloseste panza de bumbac de culoare alba sau crem, cusuta cu ata din bumbac de diferite culori.

Cele mai solicitate combinatii culoare panza-culoare ata sunt: alb-alb, alb-albastru, crem-crem, crem-bej, crem-maro, crem-verde.

Bineinteles ca se poate opta si pentru alte combinatii in functie de preferintele clientului; important de retinut este insa faptul ca panza se produce doar in cele doua culori mentionate mai sus: alba si crem.

 

Articolele care se produc in mod constant au dimensiuni diferite astfel:

 • Servetele: 0.35 m * 0.35 m
 • Fugatoare: 0.5 m*1.0 m / 0.5 m * 1.5 m
 • Fete de masa patrate: 0.8 m*0.8 m/1.0 m*1.0 m/1.5 m*1.5 m
 • Fete de masa rotunde: 1.5 m * 1.5 m
 • Fete de masa dreptunghiulare: 2.2 m* 1.5 m/2.6 m*1.5 m/3.2 m*1.5 m
 • Fete de masa ovale: 2.2 m* 1.5 m/2.6 m*1.5 m/3.2 m*1.5 m

Servetelele sunt optionale in cazul cumpararii unei fete de masa lucrate manual, acestea ramanand la alegerea clientului. Totodata clientul poate solicita si o anumita dimensiune specifica, produsul urmand a fi executat la comanda. In acest caz posibilitatea executarii lui si conditiile de pret, productie/livrare vor fi agreate individual.

Modelele imprimate pe aceasta categorie de produse sunt doua, dupa cum urmeaza:

 • Fete de masa lucrate manual cu broderie sparta – model garoafa;
 • Fete de masa lucrate manual cu broderie sparte – model geometric;

Fete de masa lucrate manual cu broderie artistica produse din panza de inIn ultimii ani productia s-a diversificat prin alte doua tipuri de fete de masa. O categorie cuprinde fete de masa lucrate manual cu broderie artistica. Acestea sunt produse din panza de in, fiind cusute cu diferite tipuri de melana, inclusiv cu panglici mici de matase.

Daca in acest caz culoarea panzei este doar una, respectiv bej, modelele aplicate implica culori diversificate si combinatii multiple ale acestora.

Cum marea majoritate a modelelor au motive florale (trandafiri, margarete, floarea soarelui, etc), combinatiile de culori sunt pe masura (rosu , galben, albastru, verde, etc).

 

Articolele produse in mod frecvent sunt:

 • Servetele: 0.3 m* 0.3 m;
 • Fugatoare: 0.4 m*0.9 m;
 • Fete de masa patrate: 0.85 m*0.85 m;
 • Fete de masa rotunde: 1.7 m * 1.7 m;
 • Fete de masa dreptunghiulare: 1.3 m*1.7 m/2.2 m*1.7 m/2.6 m*1.7 m/3.2 m*1.7 m ;
 • Fete de masa ovale: 2.2 m*1.7 m/2.6 m*1.7 m/3.2 m*1.7 m ;

O alta dimensiune poate fi produsa la solicitarea clientului, pe comanda. In acest caz posibilitatea executarii lui si conditiile de pret, productie/livrare vor fi agreate individual.

Cea de treia categorie cuprinde fete de masa lucrate manual cu ajur. Panza de in (alba sau crem – in doua nuante) este cusuta cu matase de nuante diferite din gama de culori crem – bej. Astfel combinatiile culoare panza - culoare matase folosite sunt: alb-alb, alb-bej degrade, alb-galben, crem –crem, crem – bej degrade, bej- galben.

Acest tip de fete de masa se produce cu un singur model floral, broderia ocupand un procent mult mai mic din totalul dimensiunii produsului, comparativ cu fetele de masa din celelalte categorii.

Dimensiunile sunt similar cu cele mentionate anterior:

 • Servetele: 0.3 m* 0.3 m;
 • Fugatoare: 0.4 m*0.9 m;
 • Fete de masa patrate: 0.85 m*0.85 m;
 • Fete de masa rotunde: 1.7 m * 1.7 m;
 • Fete de masa dreptunghiulare: 1.3 m*1.7 m/2.2 m*1.7 m/2.6 m*1.7 m/3.2 m*1.7 m/3.6 m*1.7 m/4.2 m* 1.7 m;
 • Fete de masa ovale: 2.2 m*1.7 m/2.6 m*1.7 m/3.2 m*1.7 m ;

Fete de masa lucrate manual - intretinere

Intretinerea tuturor produselor din cele trei categorii se face simplu, fiind la indemana oricui. Aceasta se poate face fie prin curatare chimica, fie prin spalare casnica (manual sau automat la 35-40 grade - cu orice tip de detergent). In vederea utilizarii, ulterior acestea trebuie calcate (recomandarea este de a fi calcate inainte de uscarea lor integrala).

Fete de masa lucrate manual - articol de decor sau cu utilitate casnica?

Fie ca achizitionati o fata de masa pentru a o face cadou, fie ca o achizitionati pentru uz propriu, un astfel de produs imbina intr-un mod armonios utilitatea acestuia, prin calitatea materialelor folosite si a procesului de productie, cu frumusetea si originalitatea acestuia, data fiind caracteristicile traditionale imbinate cu tenditele actuale.

 
Fete de masa lucrate manual cu broderie sparta
Fete de masa lucrate manual cu broderie sparta
Fete de masa lucrate manual cu broderie artistica
Fete de masa lucrate manual cu broderie artistica
Fete de masa lucrate manual cu ajur
Fete de masa lucrate manual cu ajur